Als wandelcoach inspireert de natuur mij met dagelijkse thema’s en vraagstukken. Zo ook als het gaat over stress en werkstress. We weten allemaal wel dat als we last hebben van teveel stress, we dan dingen moeten gaan loslaten. Gewoonweg omdat het teveel is wat er op dat moment op ons bordje ligt en loslaten ons helpt om ons stressniveau te laten zakken.

Stress (anders) loslaten

Maar dat loslaten, dat blijkt toch wel een hele kunst! En die kunst, die kijk ik af van de natuur, de bomen om precies te zijn. In de herfst zien we het gebeuren, de bomen laten hun blad vallen, een vorm van loslaten dus. Maar toch laten zij ‘anders los’. Wat is het verschil?

Wanneer wij loslaten zijn we vaak geneigd om dat wat we hebben laten vallen tóch weer op te pakken. We proberen het weer in te passen in ons leven. Ik zie dat in de praktijk veel gebeuren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan mensen die zich melden bij hun baas omdat ze teveel op hun bordje hebben liggen. Er worden taken afgestoten, werk overgenomen door collega’s, projecten uitgesteld en soms wordt diegene zelfs een tijdje ziek gemeld om te herstellen. Maar dit alles heeft vaak als doel om op termijn de draad weer op te pakken. Weer verder te gaan met waar ze geëindigd waren. Niet echt een duurzame manier van loslaten dus, omdat op deze manier alles zo weer van voor af aan begint.

Maar kijkend naar de bomen kunnen we zien dat dat zo niet werkt. De bomen laten ons zien dat als zij hun blad loslaten, het oude blad gewoon blijft liggen , op de plek waar het gevallen is. Waarom? Omdat het nut heeft, het dient namelijk als voedingsboden, als compost om straks in het voorjaar weer iets nieuws te laten ontkiemen

Ruimte voor iets nieuws

Zo mogen wij die kunst afkijken als het gaat om loslaten. Loslaten betekent dus niet al het oude (dorre blad) weer oppakken en het weer integreren in je leven. Het is immers dor geworden en het past niet (meer)bij je. Kijk naar de bomen: De seizoenen in zijn leven zijn nodig om ruimte te maken voor iets nieuws. En daarbij laat hij het oude juist dienen als voedingsbodem voor zichzelf. Hoe inspirerend is dat voor ons!

LAAT GAAN WAT WAS
ACCEPTEER WAT IS
OMARM WAT KOMT

 


Balanstest

Wil jij meer inzicht in waar jouw stress precies vandaan komt en hoe het staat met jouw energiebalans (werk en privé) ? Klik dan op deze link en ontvang de door mij ontwikkelde balanstest, geheel vrijblijvend. Hartelijke groet, Wilma