Staat jouw ook agenda ook zo vol met afspraken en activiteiten in deze laatste weken richting de zomervakantie?

Met lood in je schoenen soms, kun je je door die laatste weken voor de vakantie heen worstelen. De lat ligt hoog: op je werk, waar je voor de vakantie nog deadlines moet halen, de werkoverdracht van- en aan collega’s, de kinderen met al hun activiteiten in en rondom school (die overigens ook vaak op hun tandvlees lopen), afsluiting bij verenigingen, clubs en kerk, de jaarlijkse familie-uitjes. En tussen neus en lippen door ook nog de vakantie voorbereiden.

“Het moet toch allemaal gebeuren” en “als je het doet, moet het ook goed” hoor ik je denken …… En zo rol en vlieg je straks de vakantie in als je niet oppast.

Maar dan wil ik vandaag wel even iets belangrijks zeggen: LET OP DIE LAATSTE LOODJES! Want het is niet voor niets dat een oude wijsheid ons vertelt dat de laatste loodjes het zwaarst zijn!

Die uitspraak kennen we allemaal toch? Een uitspraak die we ook kunnen toepassen op onszelf, op ons eigen leven. Want ja, die loodjes, die bepalen nu eenmaal naar welke kant de balans doorslaat.

Het is een uitspraak die vroeger werd gebruikt om aan te duiden dat de laatste loodjes die werden toegevoegd op de balans, de boel nu net ‘in of juist uit evenwicht’ konden brengen. En zo is dat ook bij ons, onze persoonlijke balans die zomaar uit evenwicht kan raken door de laatste loodjes.

Uit balans geraakt

Ik zie het nog weleens gebeuren hoor. Dat mensen dus op die manier de vakantietijd beginnen, uit balans geraakt door de laatste loodjes. Wat zie je dan? Deze mensen vinden het lastig om om te schakelen naar het niets doen, ze kunnen maar moeilijk ontspannen en ook niet echt genieten en soms worden ze zelfs ziek in de vakantie. Ja, het lichaam geeft een signaal af, maar luisteren we eigenlijk wel?!

Hoe kun je overbelasting voorkomen?

Ik denk dat het helpend is om jezelf het volgende eens af te vragen: naar wie of wat luister je? Wat is jouw motivatie? Want wie zegt er nu eigenlijk dat jij ‘die laatste loodjes’ allemaal moet oppakken? Is dat je verantwoordelijkheidsgevoel, je perfectionisme, je angst om iets te missen, de groepsdruk?
Als je dit herkent, kijk dan eens kritisch naar al die loodjes! Zijn ze nu echt zo belangrijk, moeten ze nu allemaal op jouw bordje of kun je ze ook laten staan of kan iemand anders ze ook oppakken misschien?

Wat kun je doen voor meer evenwicht in je leven?

Ik weet dat het lastig is om de balans altijd precies in evenwicht te houden, dat is bijna onmogelijk. Ook omdat je de omstandigheden niet altijd zelf in de hand hebt. Maar toch, het is goed om soms eens even stil te staan bij bovenstaande vragen en te kijken of je misschien andere keuzes moet maken.

Om je te helpen heb ik 4 tips/aandachtspunten opgeschreven die je hierin wat houvast kunnen bieden.

4 tips voor meer balans

  1. Aandacht voor rust en vrede Aandacht voor wat God ons beloofd heeft in Zijn woord
    Richt je blik op Zijn beloften en niet zozeer op je eigen omstandigheden. Focus je op deze woorden, herhaal ze voor jezelf en neem ze aan voor waarheid, ze zijn ook voor jou opgeschreven! Het helpt je om dingen los te laten die niet jouw verantwoordelijkheid zijn en het zorgt ervoor dat er ruimte komt om echte rust en vrede te ontvangen. ‘Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.’(Johannes 14:27)
  2. Aandacht voor het kleine genieten – Aandacht voor genieten en dankbaarheid-
    De kleine dingen blijven zien, ondanks de drukte. Het echte genieten zit hem niet in het grootse en meeslepende, het ene feest na het andere, en ook niet in die drie weken zomervakantie per jaar. Het genieten zit hem in de dankbaarheid voor het kleine, eenvoudige en alledaagse – Less is more-
  3. Aandacht voor gezonde leefstijl – Aandacht voor een gezond lichaam en een gezonde geest- Let op wat je consumeert, probeer je bewust te zijn van gezond en regelmatig eten, voldoende slapen en lekker (in de natuur) te bewegen. Ook voor de kinderen! Neem ook de tijd om te genieten van het niets doen, het lummelen. Het lijkt doelloos, maar het is echt broodnodig voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.
  4. Aandacht voor liefhebbenAandacht voor de liefde en goede zelfzorg-
    Zorg goed voor jezelf en daarmee ook voor de mensen die je lief zijn. Blijf daarbij dicht bij je hart. Dit betekent ook dat je keuzes zult moeten maken: wat past bij mij en wat kan ik misschien beter voorbij laten gaan? Durf je ruimte te nemen om dingen anders te doen? Als je zo kiest voor wat echt belangrijk is, dan krijgt het ook meer waarde. Denk daarbij niet aan wat je kwijtraakt doordat je ‘nee’ zegt, maar aan wat je wint door ‘ja’ te zeggen.

De Balanstest

Doe nu de gratis balanstest

Wil je meer inzicht in waar jouw balans precies uit evenwicht dreigt te raken?

Download dan hier de balanstest. Want inzicht is echt helpend!

Mijn vakantiegroet voor jullie

Tot slot wens ik iedereen een fijne, liefdevolle, ontspannen en evenwichtige vakantie. Ennuh, vergeet je slippers niet, want eerlijk gezegd, op slippers loopt het toch wat prettiger dan met lood in je schoenen toch?!