Je kunt het vandaag niet missen, het is ‘Black Friday.’ Een dag waarop we massaal gaan inslaan en op zoek gaan naar de mooiste aanbiedingen. Misschien vind jij vandaag ook wel een prachtig cadeau voor je familie of voor je kinderen. En wat kun je je dan blij en voldaan voelen als je een mooie aanbieding hebt gescoord of een goeie deal hebt gemaakt!

FOMO

Ja prachtig, maar toch krijg ik er ook kriebels en een onrustig gevoel van, zo’n dag als vandaag. Ik heb het idee dat ik iets mis als ik vandaag niet ga shoppen. Dat ik dom bezig ben omdat ik iets mis wat ik misschien wel heel hard nodig heb. Dat ik achter de feiten aanloop als ik er vandaag niet aan toe kom….FOMO noemen ze dat ook wel: Fear Of Missing Out. Letterlijk vertaald ‘angst om te missen’. Niet alleen dat je er onrustig van wordt dus, maar het kan zelf gevoelens van angst oproepen. Is het daarom dat ze het ook Black Friday noemen en niet bijvoorbeeld Red Friday of Happy Friday?

Magazijnopruiming

Black Friday is eigenlijk een grote magazijnopruiming van de winkeliers,” zei iemand tegen me. Ik dacht: misschien is het een idee als ik het voorbeeld van de winkeliers nu eens zou toepassen op mijn eigen leven: Magazijnopruiming houden in m’n huis. Want door dit soort dagen krijg ik er wel veel spullen bij, wordt mijn huis nog verder volgepakt met prachtig speelgoed en fijne hebbedingetjes.

Nou ja, opruimen is misschien wel het laatste waar ik nu tijd voor heb, maar het helpt me wel tegen ‘visuele vervuiling’. Ongewenste prikkels die de hele dag binnenkomen op het moment dat m’n huis vol staat. Het huis opruimen zorgt namelijk dat naast dat het er weer schoon en opgeruimd uitziet, er ook meer ruimte komt in m’n hoofd. 

Hoofd leegmaken

En als ik dan toch bezig bent, gelijk maar even door met de magazijnopruiming in mijn hoofd. Want ja, al die drukte, reclames, bilboards, online advertenties, die leveren me ook veel ‘rommel’ op in mijn hoofd. Soms past het er gewoon even niet meer bij.

Ik ben tot de conclusie gekomen: Het is gewoon nodig om regelmatig op te ruimen, voor mezelf , maar ik denk eigenlijk voor iedereen. Het is helpend om alles wat we hebben verzameld in ons huis en in onszelf eens bij elkaar te pakken en te sorteren. Om zo fris en fruitig ruimte te creëren voor het nieuwe wat binnenkomt.

Als dit voor jou herkenbaar is, doe je dan ook mee aan Black Friday, de grote magazijnopruiming?

Nog een dingetje: Magazijnopruiming in je hoofd kan dus best een hoop opleveren, maar je hebt wel afnemers nodig. Wie heeft er een luisterend voor jou als jij dingen wilt opruimen? Wie helpt jou bij jouw Black Friday? Mijn advies: Neem je tijd en ga op zoek naar dat wat jij nodig hebt!

Gelukkig hoor ik ook geluiden dat Black Friday niet alleen vandaag is, Pfff, wat een opluchting! In Amerika krijgen ze er zelfs vrij voor….