Van harte, van harte gefeliciteerd met je nieuwe huis, met je diploma, met jullie huwelijk. Allemaal voorbeelden van felicitaties waarbij we onze gelukwensen extra kracht bijzetten door er ‘van harte’ aan toe te voegen.

Ik merk bij mezelf dat ik het zinnetje vaak wat gedachteloos gebruik, als een soort van automatisme. Als je bijvoorbeeld iemand feliciteert op facebook met zijn verjaardag, of dat je je collega feliciteert met het jubileum op zijn werk.
Dit herkennen we wel toch?

Het woord ‘van harte’ betekent‘ oprecht en gemeend’.
En nog vele jaren….zeg ik er dan vaak ook nog achteraan. Maar, nu ik hier wat langer over nadenk, tja wat zeg ik dan eigenlijk?! Of beter gezegd, wat wil ik er mee zeggen?

‘Met heel mijn hart ben ik oprecht blij dat je vandaag je geboortedag mag vieren en hoop ik dat nog vele jaren met jou te mogen vieren’
Of
‘Ik meen het oprecht dat ik blij ben voor je dat je vandaag je jubileum mag vieren en ik hoop dat we nog lang collega’s zullen blijven’

Weet je, ik vind het eigenlijk heel mooi, het is zo persoonlijk en heel krachtig, ‘van harte’. Maar of ik er me er bewust van ben wat ik eigenlijk zeg?! Nee, hand in eigen boezem, vaak niet.

Daar komt bij dat we ‘van harte’ meestal associëren met positieve, feestelijke omstandigheden. Maar we weten allemaal dat het leven niet altijd zo feestelijk is.
Juist op die moeilijke momenten zou het zoveel kracht in zich hebben als iemand je dit oprecht en gemeend zou toewensen: van harte leef ik met je mee, van harte rouw ik met je mee, van harte huil ik met je mee…… en nog vele jaren……
Hoe waardevol is dat!