3 Simpele tips bij stressklachten (die ook nog leuk zijn en makkelijk in te passen in je dagelijks leven)

Werkt dat dan?!

Ik zie mensen soms best wat vreemd kijken als ik ze vertel dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn om er zelf wat aan te doen, aan je stressklachten. Want misschien ben jij ook wel zo iemand bij wie regelmatig gevoelens van stress de kop op steken, maar je er eigenlijk nog nooit iets mee hebt gedaan. Je ervaart al langere tijd klachten, maar krijgen er de vinger niet op waar het precies vandaan komt, laat staan dat je weet wat je er aan kunt doen.

Nou, dan heb ik goed nieuws, want dat kan zeker wel! Met een paar kleine aanpassingen kun je namelijk al een groots effect hebben.

In deze blog wil ik je daarom meenemen door je allereest wat meer inzicht te geven hoe je invloed kunt uitoefenen op stress en wat je dus kunt doen om meer grip te krijgen op je stressklachten. Ik deel een aantal tips die je makkelijk kunt integreren in het dagelijks leven en die simpel en makkelijk zijn uit te voeren. Ennuh, ze zijn nog leuk ook!

Stress is niet altijd iets zwaars of negatiefs

Er wordt vaak gezegd dat stress iets is waar je zo snel mogelijk vanaf moet komen. Maar integendeel stress is soms juist erg nuttig en nodig. Ons lichaam is hierop ook ingesteld. Als het nodig is komen er stoffen vrij die ons een portie extra energie,  extra focus en concentratie geven. Handig als je even een tandje bij moet zetten of als je in een veranderingsproces zit bijvoorbeeld. 

Maar het wordt pas vervelend als de stress langer aanhoudt en je moeilijker tot rust kunt komen of kunt ontspannen. Dit zijn signalen die ook vaak samen gaan met fysieke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Om nu iets beter te begrijpen hoe je het tij kunt keren, wil ik je kort wat vertellen over de boosdoener bij stressklachten.

Cortisol, de boosdoener bij stressklachten 

De boosdoener bij stressklachten…. wellicht heb je er al eens van gehoord, maar het is de CORTISOL in ons lichaam die te lang en te veel wordt aangemaakt als je langdurig onder stress gebukt gaat. Cortisol is een hormoon dat wordt geproduceerd door onze bijnieren. Bij langdurige aanmaak van cortisol kun je allerlei lichamelijke en psychische klachten krijgen,

Stress en de bijbehorende klachten ontstaan dus pas wanneer stresshormonen op een constant hoog niveau aanwezig zijn in je lichaam. En dan heb ik het niet over een paar dagen of een paar weken, maar eerder over maanden en in sommige gevallen zelfs al jaren.

Als je niets doet en maar doorgaat kun je in een neerwaartse spiraal terecht komen en afstevenen op een situatie waar je niet wilt zijn.

Maar het goede nieuws is, je kunt de negatieve spiraal zelf doorbreken!

 

op je tenen lopen

Een natuurlijk herstel met anti-stresshormonen

Anti-stresshormonen zijn de oplossing voor het verlagen van Cortisol niveau. De anti-stresshormonen helpen je doordat ze het cortisolgehalte in je lichaam laten dalen en daarmee een natuurlijk herstel in gang zetten.

Door wat eenvoudige aanpassingen in je leefstijl zorg je ervoor dat je lichaam extra anti-stresshormonen gaat produceren. 

‘Maar, je leefstijl veranderen klinkt niet als iets simpels’ hoor ik je denken. Om het een kans van slagen te geven moet je de lat daarom niet te hoog leggen. Dus begin eenvoudig met wat kleine aanpassingen in je leefgewoonten.

Deze simpele tips kunnen je echt helpen als je stressklachten hebt

Als je stressklachten hebt, ben ik er van overtuigd dat je direct positieve effecten gaat ervaren als je onderstaande tips gedurende een week of 2 (langer mag natuurlijk ook) uitvoert. De druk gaat van de ketel en je ervaart direct minder stress en krijgt meer energie

anti stress tip 1#ANTI STRESS TIP 1: ZET JE ZINTUIGEN AAN HET WERK

Als je druk en gestrest bent, zit je over het algemeen veel in je hoofd en staat de zintuiglijke waarneming op een laag pitje. Prettige zintuiglijke ervaringen helpen je je stress te verminderen en een betere balans te vinden tussen denken en voelen. 

Let op: probeer je aandacht te richten op 1 zintuig! Dus alleen te luisteren, of te ruiken etc. en daar met al je aandacht een tijdje op te focussen

  • GELUID: Luister naar rustige muziek of ontspannende geluiden: klassieke muziek, jazz, natuurgeluiden of waar jij dan ook rustig van wordt. Stel je eigen antistress-playlist samen. Of zing zelf. Laat je lekker gaan: onder de douche, in de auto.
  • REUK: Vind uit welke geuren jou kalmeren. Ruik aan rozen, steek een geurkaars aan, draag je favoriete parfum, geniet van de frisse buitenlucht.
  • ZICHT: Verwen je ogen met een mooi schilderij, een foto of voorwerp. Teken zelf iets of probeer eens zo’n kleurplaat. Zachte blauwen, groenen en grijzen zijn ontspannende kleuren. Misschien kun je een muur een nieuw kleurtje geven, of je screensaver.
  • SMAAK: Geniet van iets lekkers (en gezonds). Niet hap-slik-wegwerken, maar langzaam en volledig proeven: de smaak, de geur, de structuur, het gevoel in je mond
  • AANRAKING:Aanraking is ontzettend belangrijk. Liefdevolle aanraking bouwt je op. Je maakt het gelukshormoon oxytocine aan. Dit hormoon heeft een geweldige invloed op je geest. Het geeft je een geluksgevoel, ontspanning, verzacht de pijn en vermindert stress in je lijf. Daarom is massage ook zo’n krachtig middel bij stress.
    Kies ervoor bij stressklachten om minstens iedere dag flink te knuffelen met een geliefde, je partner, kinderen en of huisdieren.

anti stress tip#ANTI STRESS TIP 2: GA LEKKER OPRUIMEN

‘Opruimen is misschien wel het laatste waar ik zin en tijd voor heb’, denk je misschien. Maar het helpt wel tegen zogenaamde ‘visuele vervuiling’, ongewenste prikkels die de hele dag binnenkomen als je veel rommel of spullen om je heen hebt. Je huis opruimen zorgt namelijk voor ruimte in je hoofd en een bevrijdend gevoel

Let op: Begin klein, ga dus niet direct de grote schoonmaak starten. Maak bijvoorbeeld een planning waar je begint met 1 kast, of ruimte. Of bijvoorbeeld je auto eens helemaal uitmesten kan een mooi begin zijn.

anti stress tip 3#ANTI STRESS TIP 3:  BEWEGEN OP EEN NATUURLIJKE MANIER

Veel mensen weten denk ik wel dat het goed is om regelmatig te bewegen. Maar ik ben van mening dat het vaak onderschat wordt welke positieve uitwerking het dagelijkse bewegen kan hebben. Bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfine en serotonine (gelukshormonen) en laat het cortisol gehalte (stresshormoon) dalen. Voldoende (zon)licht overdag kan helpen je dag-nachtritme te verbeteren en helpt voor een betere balans in de cortisolaanmaak en zorgt voor de aanmaak van vitamine D (energie).

Vooral bewegen in de natuur is een aanrader. Het mooie is dat je tijdens het wandelen dan ook een stiltemoment kunt pakken om je hoofd leeg te maken en te ‘ontladen’ van prikkels. Dat is dubbelop winst!

Neem jezelf voor om iedere dag een half uur te wandelen. Het helpt om hiervoor een vast moment uit te kiezen: ‘s Ochtends vroeg voordat je gaat werken, na het avondeten of in de lunchpauze van je werk.
En, wees creatief! Dus stap bijvoorbeeld een halte eerder uit en wandel verder naar je bestemming of stop die brief niet in de bus bij jou om de hoek, maar juist een bus verderop.

Hoe om te gaan met stressklachten als ze niet minder worden of verdwijnen?

wat als klachten niet verdwijnen

In deze blog heb ik je tips gegeven over wat je kunt doen als je stressklachten ervaart. Dit zijn laagdrempelige tips, die eenvoudig toepasbaar zijn bij lichte stressklachten. Het kan natuurlijk gebeuren dat jouw stressklachten verergeren of dat het je niet lukt om de balans te herstellen en van je stress af te komen. Ervaar jij ernstigere of langdurige stressklachten, dan is het belangrijk om niet alleen de gevolgen te bestrijden, maar op zoek te gaan naar de oorzaken.

Hoe kan ik je helpen om de oorzaak van je stressklachten te vinden?

  • INZICHT waar stress vandaan komt, helpt je naar de oplossing  

Stress kun je ervaren op verschillende leefgebieden. Er zijn veel verschillende factoren die stress veroorzaken en van invloed zijn op hoe je in je vel zit. Met het invullen van de BALANSTEST (klik) krijg je meer inzicht in ‘spanning verhogende situaties’ . Ook geeft het je meer inzicht over jouw persoonlijke situatie, je energieniveau en op welke gebieden (mentaal, emotioneel en lichamelijk) je eventueel meer of minder in balans bent  

  • Geef je stress een weg naar buiten door erover te PRATEN

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van deze blog je nog met allerlei vragen zit. Of misschien ben je juist tot het inzicht gekomen dat je er zelf niet uitkomt en er wat mee moet. Door er over te praten, maak je ruimte. Ruimte om te zoeken naar een andere weg, een nieuwe manier van omgaan met jouw klachten en hoe de balans in je leven duurzaam te herstellen

Wil jij dit ook? Dan is een GRATIS COACH SESSIE (klik) misschien iets voor jou?

Onder het genot van een kop koffie of thee hoor ik van jou waar je tegen aan loopt en vertel ik je hoe ik je daarbij kan helpen. Plan vrijblijvend jouw gratis sessie door je emailadres achter te laten op het contactformulier.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een duurzaam herstel van je stressklachten en daarmee meer balans, rust en ontspanning

Ik hoop je te ontmoeten!