Loading...

Tips & Inspiratie

brandend hart, werk, beroepen,beroepskeuze, loopbaancoaching

Waar ligt jouw hart?

Vorige week, in de auto, ging het gesprek met mijn dochter van 9 over beroepen. Op de snelweg zag ze een rij met vrachtwagens achter elkaar aan rijden: “Dat lijkt me nu echt saai werk de hele dag in de auto zitten, vertelde ze me.” Toen ze later wat militairen op oefening zag was haar reactie: “Waarom zien deze mensen er zo gek uit met allemaal schmink op hun gezicht! Ik zou nooit dit werk willen doen, want je kunt zomaar dood gaan als je in een oorlog zit.” Ja, best confronterend.

Onderweg naar het ziekenhuis

Vanmorgen waren we onderweg naar het WKZ kinderziekenhuis in Utrecht, een controle afspraak. Mijn dochter heeft een operatie gehad aan haar hoofd/schedel toen ze 5 maanden oud was. Een heel verhaal, heftig, vooral in die periode, maar inmiddels zoveel jaren later gaat het goed met haar. De chirurg was ook aanwezig bij het gesprek. Ik dacht op dat moment: “Ja, dat zou je nu ook kunnen denken, waarom wordt iemand chirurg? Ziekte, bloed, gebrokenheid, pijn…..daar wil je toch niet iedere dag met je neus bovenop staan?!”

Ook ik hoor nog weleens terug van mensen, tijdens mijn studie maatschappelijk werk bijvoorbeeld: “Waarom kies je nu voor dit vak, het lijkt me zwaar om altijd maar gesprekken te hebben over moeilijke dingen en problemen.”

Als je doet waar je hart ligt

Toen ik mijn dochter op de terugweg vroeg waarom zij nu visagiste zou willen worden(want dat is op dit moment haar droombaan) was haar antwoord: “Ik wil graag mensen mooi maken en dat anderen dan tegen me zeggen: wat heb jij dat mooi gemaakt.”

JA, daar gaat het dus om! Als je doet waar je hart ligt dan kijk je gewoon door die minpunten heen. Een ander ziet ze misschien wel, net als mijn dochter, maar jij ervaart het dus anders. Als je doet waar je hart ligt, dan kijk je voorbij de moeite, lasten, gevaren, ziekte etc. Waarom? Omdat je in het vooruitzicht hebt dat je een ander graag wilt helpen. Het mooie in de ander naar boven wilt halen. De wereld wat mooier wilt maken. Dienstbaar wilt zijn door datgene wat jij doet of maakt of transporteert….

Tenminste, als je doet waar je hart ligt dan! Want anders kun je zomaar vastlopen op die minpunten, kun je er last van krijgen omdat je er niet meer voorbij kunt kijken, verdwijnt de glans van je werk en carrière.

Wat zijn jouw vragen?

Als jij hier ook mee stoeit, met de vraag waar je hart nu ligt, sta er dan eens even bij stil. Brandt het nog, of ben ik misschien ook iemand die niet meer voorbij de minpunten kan kijken? Dreigt jouw vlammetje uit te doven? Kom gerust eens een kop koffie drinken (Contact), samen brainstormen over deze best lastige vraag; WAAR LIGT MIJN HART?